Dnes je 07. 09. 2024
svátek má Regína

30/2012

Krátké představení posledních pěti stran. Kdo zbaví ulice nepřizpůsobivých? „Milionář“ z Turnova slibuje levnější plyn. Žítkovské bohyně – česká kniha desetiletí. Školství ještě není u dna. Mise Mexiko, střílečka se Stallonem, Václav Koubek a časem i Dekameron a Lípa Musica. Je na co se těšit.

Zbývá nám poslední pětice stran kandidujících v podzimních volbách. Už jsou známá jména a pořadí všech kandidátů, a tak tentokrát nemusím pátrat po webech, na které často už několik měsíců či dokonce roků nikdo nesáhl. Všechny strany jsem už obeslal unifikovaným dotazníkem a požádal je o kontakt na osobu, kterou by chtěly představit, nejlépe někoho vysoko postaveného z Českolipska. Jak je zvykem, někteří oslovení reagovali okamžitě, jiní podstoupili mé otázky volebním štábům, jiní nereagovali vůbec.

16. Dělnická strana sociální spravedlnosti- STOP Nepřizpůsobivým! – pod tímto názvem letos kandidují náckové z bývalé Dělnické strany. Ústředí na můj dotaz reagovalo okamžitě, lídr na Liberecku Jindřich Nestler vůbec. Ani na facebooku, ani po mailu. Strana se aktivizuje především v Novém Boru - pětkou na kandidátce je malířka skla Andrea Červášková, devítkou číšnice Jitka Řeřichová, čtrnáctkou topič Libor Hartig. Mezi nimi je na dvanácté pozici Andrea Růžičková ze Stráže pod Ralskem. Je jasné, že hlavním tématem kandidujícího subjektu je zavedení pořádku do našich měst.

17. Koalice Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová a Strana soukromníků České republiky – lidovci to v našem regionu nikdy neměli lehké, bez ohledu na to, jaké osobnosti přilákali na kandidátky či s kým se spojili. Na můj e-mail reagovali rozpačitě, sám jsem zvědavý, zdali odpovědí na otázky. Ani z celostátních stránek lidovců jsem nepochopil jejich záměry v těchto volbách. Jedničkou na kandidátce je Eva Směšná, podnikatelka z Desné. Prvním Českolipanem je až patnáctý náš bývalý školník Martin Matyáš. Dvacátý sedmý je další školník Štěpán Březina a až čtyřicátý čtvrtý je novoborský lékař Josef Gut.

18. Suverenita- Blok Jany Bobošíkové pro Liberecký kraj– Další stranou, která chce vystavit stopku nepřizpůsobivým, je Suverenita. Jde o první bod jejich programu. Druhým je masivní zlevnění elektřiny, plynu a telekomunikačních poplatků. Většina hesel je opravdu lákavých: Daně zvyšují jen političtí impotenti, Na pole patří obilí a brambory, ne solární panely, Slibovali všichni, nesplnil nikdo, dejte nám šanci být první. Jedničkou je zastupitel z Turnova Otto Jarolímek, kterého si možná někteří z vás pamatují jako chlápka, který se stal milionářem díky televizní soutěži. Čtyřkou je českolipská zastupitelka Věra Strnadová, šestkou bojovník proti památníkům Josef Doškář, sedmičkou podnikatel z Lípy Petr Pirunčík, desítkou učitel Pavel Svoboda, jedenáctkou Jiří Wawrečka. Určitě jde o stranu, která může díky heslům mnohé oslovit.

19. TOP 09 a Starostové– někteří starostové si založili svůj subjekt, někteří se spojili s TOPkou. Možná je to taktické, možná ne, to se uvidí. TOP 09 svou kampaň založili především na vymezování se vůči ČSSD, ať už jejím celostátním heslům nebo současným vládcům kraje. Jedničkou je českolipský místostarosta Jiří Kočandrle, na sedmém místě je prezident futsalových Démonů Jiří Šubrt, jedenáctá je mimoňská zastupitelka Šárka Krousová. Díky nedávné Štafetě mě zaujala Helena Rydygrová na dvacátém sedmém místě. Tomáš Hudec, o kterém si stále myslím, že by se měl více zviditelnit, je až čtyřicátý pátý.

20. Změna pro Liberecký kraj – těch Změn je nějak moc, tohle je ale ta, která má reálnou šanci se do zastupitelstva dostat. A to zejména díky své jedničce Janu Korytářovi, bývalému primátorovi Liberce, jemuž se podařilo sestavit koalici se svou bývalou mateřskou Stranou zelených. Trojkou na kandidátce je politický nestor Miroslav Hudec, staronový ředitel pedagogické poradny v České Lípě a dlouholetý zastupitel. Devítkou je učitelka hudby a odborářka Alena Losová, jedenáctkou zmrzlinářka ze Stráže Ivana Jablonovská, čtrnáctkou novoborský lékař Daniel Schneeberger. Čtenářům i-novin není neznámý ani ředitel střední školy Milan Kubát. Úsměvnou kandidátkou je pro mě kolegyně z gymnázia Margita Abrmanová. Jsem zvědav na dotazník, případně zpovídaného kandidáta, protože zatím není úplně jasné, co vše chce Změna změnit.

Mám za sebou přípravný týden, který pro mnoho učitelů, nejen na gymnáziu, vyvrcholil podepsáním nových platových výměrů. Pokud to občané nevědí, tak na řadě škol už učitelé jedou jen na tarif. Jejich navýšení se sice medializovalo, ale už se zapomnělo přiznat, že ředitelům nezbyla někde ani koruna na osobní či odměny. A to se už vymýšlí, jak sáhnout i do těch tarifů. Mimochodem mě čeká nejbližší zvednutí tarifu (teoreticky) v roce 2020. Ani se začátkem školního roku se neví, jak budou v následujících letech studenti maturovat a jestli si drahé učebnice angličtiny nenakoupili zbytečně, když si nakonec budou moci vybrat mezi jazykem a matematikou. Znám i učitele, který dostal výpověď v půlce srpna. Vhodnější dobu pro pedagoga fakt neznám. Tři vysokoškolská studia jsou mu nyní k prdu. Loni jsem říkal, že ve větším srabu ještě školství nebylo, ale evidentně u dna ještě nejsme. Jestli bylo školství prioritou všech předchozích vlád, tak by mě zajímalo, jak to vypadá v oborech, které prioritou nejsou.

Ale jsou příjemnější věci než školství. Minulý týden (zde) jsem zdrbnul Vieweghovo dítko Svatá čtveřice, tento týden jsem si dopřál daleko lepšího kulturního zážitku – přečetl jsem knížku Kateřiny Tučkové s názvem Žítkovské bohyně. Už jsem vůbec nečekal, že by se na české literární scéně mohla kniha s takovým přesahem objevit. Přesahem časovým, prostorovým, lidským. Ženy s nadpřirozenými schopnostmi žijící na vrcholcích Bílých Karpat byly oběťmi čarodějnických procesů, objekty zájmu nacistů i komunistické státní bezpečnosti. Jejich osudy zpracovala mladá autorka způsobem, který nutí přemýšlet nejen o naší historii, ale vůbec o vlastní existenci. Skvělá je i forma, těžko se rozlišuje, co je skutečnost, co fikce. O jazyku nemluvě. A také není zvykem, aby v knížkách nebyly chyby, ať už pravopisné nebo prosté překlepy.

Objektem mého zájmu se kromě politiků stal i Jarek Hylebrant – na září chystá do Jiráskova divadla premiéru své adaptace Dekameronu. Nabídl jsem mu, že tuto pro Lípu mimořádnou událost budu rád propagovat. Připravuji s ním rozhovor, ale možná dojde i na představení herečky v hlavní roli, kterou bude z Vyprávěj známá Andrea Kerestešová. Přes řadu filmových a televizních rolí ještě nikdy v divadle nevystupovala, takže Lípa se má opravdu na co těšit.

Do premiéry je ještě daleko, takže čím zahnat hlad po kultuře příští týden? Milovníci jazzu mohou v pondělí zavítat do klubovny v 1. patře KD Crystal. Představí se tam francouzské Jean Pierre Fourment Trio. Od středy probíhá v Doksech řezbářské sympozium. Jste-li milovníci akčních hrdinů, pak určitě nepohrdnete premiérou dvojky Postradatelných - Stallone, Statham, Lundgren, van Damme, Schwarzenegger, Bruse Willis, Norris, vše v jednom. A navrch tenista Novak Djokovic :o)). Na CSFD má tento film zatím lepší odezvu než jednička. O víkendu se můžeme vypravit do Zákup na slavnosti. Pokud se vám líbil náš seriál o misi do Mexika, můžete čtení završit přednáškou aktérů mise v Centru textilního potisku - v pátek od 18 hodin. Ve stejný den vystoupí na zámku v Horní Libchavě Václav Koubek.

Komentáře

Re: 30/2012

Pavla Danyse na žádné kandidátce nenajdeme? Jestli ne, tak konečně udělal jednou rozumné rozhodnutí. Děsí mě ta aktivita Dělnické strany v Novém Boru. To se nám ten mačetový tanec vyplatil ...

Nahoru

Re: 30/2012

A co mají dělníci společného s Dělnickou stranou? Ale jo, když si je lidi zvolí, tak ať tam jsou. Aspoň budeme vědět, kolik je v našem okolí ultrahlupáků (samozřejmě sečteno s komunisty).

Nahoru

Re: 30/2012

Protože pro rozumného, sebevědomého člověka fašouni alternativou nejsou. Stejně jako komunisti.

Nahoru

Re: 30/2012

Oni Němci v roce 1933 taky volili "alternativu" místo dysfunkčního režimu - a tehdy bylo opravdu zle, bída a hlad, s dneškem něco naprosto nesrovnatelného. Výsledek všichni známe. Šedesát miliónů mrtvých, děsivá, předtím nepředstavitelná zvěrstva, zničená velká část Evropy a její rozdělení železnou oponou na dalších 40 roků. Nástup dalších totalit do uvolněného prostoru. A to ta "altenativa" trvala pouhých 12 let. Myslím, že lidi nejsou tak blbí, aby na ten notně zasmrádlý a otrušíkem naditý špek skočili znova.

Nahoru

Re: 30/2012

Děkuji pane Bárto za přiblížení stran.Pěkně jsem se seznámit se stranami a jejich programy a ještě se upřímně zasmál.Komentáře jsou vskutku dobré.Z těch,které jsem blížeji poznal,mi nejvíce sedí paní Bartoňová.Vždy vstřícná ,ochotná,inteligentní.Ale asi dám na ty ,které prověřil čas a voliči v komunálních volbách.Zde je alespoň jakási záruka.

Nahoru

Re: 30/2012

Trochu jsem se blížeji podíval na dvě strany slibující zatočit s problematickými občany.Suverenitu a Dělníky.Přes řadu společných znaků těchto stran musím uznat,že Vandas alespoň problem pojmenuje,rozebere a navrhuje řešení.Bobošíková má pouze mlhavé sdělení že obce budou mít ze zákona,který prosadí ,vliv cituji. Například pravidelnou docházku dětí do školy, preventivní zdravotní prohlídky dětí, či dohled nad dětmi, aby se v noci netoulaly po ulicích, hernách, neobtěžovaly okolí hlukem a nekradly.
Co dodat.Snad to,že hesla Bobotypu - Masivně zlevníme elektřinu, plyn a telekomunikační poplatky, zavedeme region pasy- jsou urážkou soudného člověka a doufám,že těch méně inteligentních tento kraj příliš nenosí.
U Vandase zvolené barvy,typ písma a úprava okamžitě evokuje o co jde.
Bobošíková se rozčiluje,že ji novináři srovnávají s Haydrem
Přeskok ala Bátora mezi těmito straničkami nemůže být překvapením.

Nahoru