Dnes je 07. 09. 2024
svátek má Regína

33/2012

Dělal hejtman Klausovi ochranku? Jaká byla Musica Florea v Kravařích? Nepřeplácíme politické strany? Začne IGS. Přijede Dan Bárta. Chcete se něco dozvědět o našem prvním kandidátovi na Nobelovu cenu za literaturu?

K podzimu u mě tradičně patří nudle u nosu, plné dutiny, kašel, takže se pokusím být v dnešním deníku stručný, abych mohl zalézt do postele a dát se aspoň trochu dohromady pro pracovní týden.

Minulý týden, chvíli po vydání deníku, jsem se vypravil do Kravař na jeden z koncertů letošního ročníku festivalu Lípa Musica. Čtvero ročních dob na mě působí jako barokní bigbít. Je to profláklý nářez, který strhne každého. A v případě sboru Musica Florea to platilo dvojnásob. Houslistky si to užívaly, občas zachybovaly, i struna praskla, ale to vše k živému koncertu patří, jinak by si posluchač mohl pustit nahrávku doma v posteli. Jen mě napadlo, že by se koncert hodil spíše do nějakého světštějšího prostředí. Organizátoři se pokoušejí oživovat kostely, v tomto případě by bylo zajímavější oživit nějaký starý, zčásti zničený zámek. Ale organizátorská licence patří Martinovi Prokešovi a jeho spolupracovníkům. Ode mě jde jen o snahu najít chlup na jinak vynikajícím zážitku. Vždyť si Vivaldiho přehrávám celý týden.

Zde si můžete přečíst, jak koncert prožil Tomáš Cidlina.

Konec týdne jsem prožil ve Staré Boleslavi, svém rodišti, kde se konala tradiční Svatováclavská pouť. Navštívil ji současný prezident i řada kandidátů na tento úřad. Cestou, míjeje dálniční billboardy, jsem přemýšlel, jestli není zbytečné stranám vyplácet odměny za úspěch ve volbách, když pak většinu peněz promrhají na bezduchá hesla.

Návštěvu Klause ve Staré Boleslavi zastínila návštěva Klause tady u nás na severu, kde se v Chrastavě zúčastnil otvírání mostu. K celé akci vydalo samozřejmě tiskové oddělení kraje tiskovou zprávu a k ní řadu fotografií se zubícím se hejtmanem.

„Před více než dvěma lety jsem s panem prezidentem, dalšími členy vlády ČR, panem starostou Canovem a členy Krizového štábu Libereckého kraje stál nad troskami secesního mostu v Chrastavě. Povodeň, která mimo jiné strhla tento most 7. srpna 2010, byla největší katastrofou v novodobých dějinách našeho kraje. Způsobila nejen škody větší než osm miliard korun, ale vybrala si také největší daň, a to pět životů našich spoluobčanů. S následky této tragédie se náš kraj potýká dodnes a ještě v řece Jeřici uteče mnoho vody, než si budeme moci říct, že je vše opraveno a uvedeno do původního stavu. Krok po kroku se ale blížíme k obnově našeho kraje. Vážím si proto úsilí obyvatel a vedení města Chrastavy, které zde na místě původního secesního mostu nechalo postavit most nový. Díky zakomponování secesních prvků bude tento most připomínat ten původní. Jsem za to velmi rád a přál bych si, abychom se při podobných slavnostních akcích v různých částech našeho kraje mohli scházet častěji,“řekl hejtman s tím, že Liberecký kraj na stavbu mostu přispěl částkou 2,5 miliónu korun.Aby Chrastava mohla požádat o dotaci Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, sepsala s Libereckým krajem smlouvu o převodu mostu a části přilehlých komunikací z kraje na město.

Mě ale více než tato zpráva zaujala fotografie ve včerejším Blesku, na které je hejtman označen jako Klausův bodyguard :o)).

V minulých týdnech jsem se vám pokusil představit všechny strany kandidující do zastupitelstva Libereckého kraje. Pokud jste dotazník některé ze stran nenašli, není to moje vina. To jen některé strany nejsou právě komunikativní. Mezi námi: Proč volit někoho, kdo nedokáže ani odpovědět na email? Ještě mám pro vás několik rozhovorů s osobnostmi, které strany navrhly pro krátké předvolební představení. Budou vycházet až dom konce týdne. Opět: pokud se na někoho nedostalo, není to mou vinou, oslovil jsem všechny. Někteří nereagovali, někteří jen slibovali.

Dnes večer jde manželka na další koncert Lípy Musiky, tak z ní opět vymámím do příštího deníku pár vět. Na co se můžeme těšit nadcházející týden?

V rámci zmíněného festivalu vystoupí zítra v Novém Boru Dan Bárta s Robert Balzar triem. Je to sto let, co zemřel náš první literát nominovaný na Nobelovu cenu za literaturu - Jaroslav Vrchlický. Knihovna v České Lípě si na úterý připravila přednášku Dalibora Dobiáše z Ústavu pro českou literaturu. Ve čtvrtek začíná v Boru sklářskou show tradiční IGS. Ve stejný den se kině Crystal uskuteční projekce z divadla Járy Cimrmana s názvem České nebe.

Komentáře

Re: 33/2012

Bodygárd nebyl ten chlap s řetězem na krku?

Nahoru

Re: 33/2012

Politici se nacpali do blízkosti prezidenta místo ochranky.Politické výsluní zvítězilo nad brzpečností hlavy státu.

Nahoru