Dnes je 07. 09. 2024
svátek má Regína

34/2012 – druhá část

Nabízím vám svou zkušenost s druhou půlkou kandidujících stran a hnutí doplněnou o několik subjektivních názorů. Deník bude nakonec dnes mít i díl třetí. Vydržte na příjmu :o)

11. ODS

I s ODS jako další z velkých stran byla trochu složitější domluva. Odpověděli, že mou žádost předávají volebnímu štábu, a dlouho se nic nedělo. Pak jsem to zkusil znovu a trochu věc popohnal přes Jana Stejskala. Výsledek mě uspokojil napůl. Dotazník vyplněný údajně Evou Bartoňovu, je trochu odfláknutý, naopak rozhovor s dvojkou Vladimírem Šámalem byl velice korektní a zanechal ve mně pozitivní dojem. ODS podle mě trpí nedostatkem nové krve. Kdo by chtěl být spojován ze stranou, která je tolik propletená s podnikatelským prostředím? Původně jsem si myslel, že Eva Bartoňová jako lídr je dobrý tah, ale je mdlá. Nejslabší byla v televizní diskusi, slabá je i v kampani. Jestli ještě někdy budu volit ODS, tak určitě ne letos.

Dotazník je zde.

Rozhovor tady.

12. SNK ED

Evropští demokraté jsou tak nenápadní, že jsem na ně původně zapomněl v úplně prvních článcích věnovaných volbám. Na můj dotaz reagovali napodruhé, potom vše proběhlo rychle a rychlá byla i domluva s Ivou Honsnejmanovou na rozhovoru. Jde o takovou školskou kandidátku, ředitelé, bývalí ředitelé škol, inspektoři, bývalí inspektoři, doplnění o známé. Určitě chytří lidé, ale kampaň nula. Bohuslav Kabátek ani dostatečně nevyužil k propagaci náš dotazník, to Iva se snažila více, ale je to zkrátka málo.

Dotazník je zde.

Rozhovor je zde.

13. Starostové pro Liberecký kraj

Starostové jsou podle mě černí koně voleb – a byli jimi i minule. Vadí mi na nich to, že se rozhádali prakticky s každým a mají tím pádem horší koaliční potenciál, než by mohli mít. Také se trochu bojím, že jde skutečně jen o sdružení lobbistů lobujících za své obce. A co pak ty obce, které u Starostů svá želízka nemají? Také si nejsem jistý, kam vlastně politicky směřují. Dohoda na dotazníku i rozhovoru byla rychlá, dlouho se táhla spíše realizace. U dotazníku Martin Půta vždy slíbil nějaký termín, ale pak ho prodloužil. Rozhovor máme rozpracovaný se starostkou Doks Evou Burešovou a míč je nyní na její straně. Počkám, protože otázky, jak se ukázalo, skončily ve spamu, ale už nemůžu déle než do úterního večera.

Dotazník je zde.

14. SPOZ

Neodpovídali na emaily, ať už jsem je posílal kamkoliv - třeba na sekretariát – tajemníkovi, sekretářce. Žádná reakce. Jde o stranu jednoho muže, do které se nahrnulo pár lidí, kteří si mysleli, že se po Zemanových zádech vyškrábou do nějaké funkce. Snad doufali marně.

15. Strana pro otevřenou společnost

Spolupráce s touto stranou pro mě byla příjemným překvapením, přestože i v jejich případě jsem musel svou žádost zopakovat. Pak už šlo vše jako na drátkách. Vratislav Škoda, se kterým je rozhovor, na mě udělal ze všech kandidátů nejlepší dojem. SOSku jsem si nechal na hromádce lístků, mezi kterými se rozhodnu, ale bojím se, že ji poškodilo spojení s ČSSD po minulých volbách a také to, že od ní odešly osobnosti, které ji zviditelňovaly. Nemluvě o tom, že elektorát této strany má letos na výběr více subjektů. Překročení pětiprocentní hranice bude asi nemožné. Škoda, protože filozofie této strany je mi blízká.

Dotazník je zde.

Rozhovor je zde.

16. Strana svobodných občanů

Když jsem si dělal předvolební kalkulačku, která mi měla spočítat, kterou stranu bych měl volit, protože je mi svými názory nejblíže, vyšla mi tato strana. Přestože jsem se snažil kontaktovat kandidáty emailem i na facebooku, nereagovali. A nebylo to poprvé. Někdy přemýšlím, jestli někteří lidé na kandidátkách vůbec o své kandidatuře vědí, či jestli vůbec existují.

17. Suverenita - Blok Jany Bobošíkové pro Liberecký kraj

A stejné je to u této strany. Zkoušel jsem se spojit například přes koordinátora, ale kde nic tu nic. Stejný problém jako u Zemanovců – jde o stranu jedné ženy, přes kterou do funkcí lezou jiní. Jenže svazačku BoBo a její rodinu politika zřejmě dobře živí, takže nemá v úmyslu končit.

18. TOP 09 + STAN

S TOPkou nebyl problém. Jen jsem chtěl, aby rozhovor dělal někdo jiný než Jiří Kočandrle, který je obecně už poměrně dost známý. A všeho moc škodí. Trval však, že chce vystupovat jako lídr a rozhovor by měl být s ním. Vyjde asi v úterý, je skoro hotový, jen jsem ještě nestihl připravit k vydání. Politika TOP 09 mi vcelku vyhovuje, postupně jsem se od levicového voliče přesunul více doprava a myslím, že i jejich kampaň je více konkrétní než třeba ODS. A v Lípě se snaží naplňovat své sliby. Na celostátní úrovni mi zase až tak nevyhovují, ale o tom tyto volby nejsou.

Dotazník naleznete zde.  

19. Volte Pravý Blok

Teď se zařadíme mezi média, které dá Cibulka na seznam těch, které hodlá žalovat, protože nezveřejňují celý název jeho strany. Když jsem psal přímo jemu, pochválil mě, že patříme mezi servery, které mu dávají prostor. Místo toho, aby poslal vyplněný dotazník nebo tímto úkolem pověřil někoho z kraje. Začal mě spamovat svými texty. Nakonec jsem už trochu rozezlený napsal, že ho budu ignorovat, takže se mi následně ozvala krajská jednička a na poslední chvíli jsme dotáhli aspoň dotazník. O rozhovor jsem po dvou pokusech už přestal žádat. Nevím, proč bych je volil.

Dotazník naleznete zde.

20. Změna pro Liberecký kraj

I Změna se mi ozvala až na podruhé. Hned poté mi vyplněný dotazník poslala Zuzana Kocumová, tradičně vstřícný byl i Miroslav Hudec, se kterým nakonec vznikl rozhovor. Tento subjekt má dle mě reálnou šanci do zastupitelstva kraje se dostat, nedokážu však odhadnout jeho koaliční potenciál, a proto se ho trochu bojím.

Dotazník je zde.

Rozhovor tady.

Ještě vyjde třetí díl mého předvolebního deníku. Po osmé večer. Čtenářům prozradím, koho volit nebudu.

Komentáře

Re: 34/2012 – druhá část

Naštěstí jsem dočetl až do konce, jinak mě až do osmi zajímalo, o čem ta třetí část bude.

Nahoru